Move
-

Mens & Maatschappij

Laatste Headline

Eigen bijdrage in strijd tegen oneigenlijk gebruik huisartsenpost

Eigen bijdrage in strijd tegen oneigenlijk gebruik huisartsenpost

Het wordt tijd voor een cultuuromslag in de consumptie van zorg. Door een eigen bijdrage in te voeren, geven we die omslag een duwtje in de goede richting. Mensen zullen een meer bewuste keuze maken en zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen...

Lees Meer

Herstelbetalingen voor slavernij anno 2013?

Herstelbetalingen voor slavernij anno 2013?

In de afgelopen week heeft de Caricom, de verenigde Caribische landen, aangekondigd hun krachten te willen bundelen om bij hun vroegere kolonisatoren herstelbetalingen te eisen voor hun betrokkenheid bij de slavernij zo’n 150 en meer jaar geleden. Lees Meer

Sonja Bakker is commercieel, wat een schande!

Sonja Bakker is commercieel, wat een schande!

Sonja Bakker schreef een Roman, een licht erotische roman zelfs. De commentaren hierop waren niet van de lucht....

Lees Meer

Tong Tong Unfair

Tong Tong Unfair

Voor veel mensen was de grote Pasar Malam van Den Haag een soort feest van herinneringen of herkenning; de heerlijke geuren, het geroezemoes en de uitgesproken smaken. Ook voor de generatie die niet zelf in het voormalige Indië is geboren, komt veel...

Lees Meer

Het schandaal van Straatsburg, 1975

Het schandaal van Straatsburg, 1975

Toen ik voor het eerst over het Verdrag van Straatsburg of de Resolutie van Straatsburg las in het boek Eurabia van Bat Ye'or was ik geschokt. Hoe was het mogelijk dat het machtige Europa als een trillend schoothondje een beschamende knieval maakte voor...

Lees Meer

Dikke kinderen, wiens verantwoordelijkheid?

Vandaag lezen we in de krant dat vier hoogleraren van de VU en het VU Medisch Centrum in Amsterdam een explosieve groei verwachten van het aantal dementerenden tussen de 50 en 60 jaar als gevolg van een ongezonde leefstijl.

Dikke kinderen, een probleem!

In 20 jaar is het percentage dikke kinderen verdubbeld tot 14%. De medische gevolgen zijn bekend; gewrichtsproblemen, risico’s voor hart- en vaatziekten en diabetes 2 en dus vroegtijdige dementie. Maar ook psychische- en gedragsproblemen bij kinderen zijn steeds vaker het gevolg van overgewicht. Ik vind dit een grote zorg waarbij een duurzame aanpak met een zo effectief mogelijke inzet van overheidsmiddelen noodzakelijk is.

Wat is de oorzaak van de dikke kinderen?
Tot kinderen ongeveer 12 jaar zijn bepalen de ouders wat het kind eet en hoeveel het beweegt. Daarmee wordt de basis voor de toekomst gelegd. Maar helaas, veel ouders hebben weinig tijd voor hun kinderen, zelfs baby’s zitten in wipstoeltjes voor de TV omdat de krant gelezen moet worden. Slechts 14% van de gezinnen ontbijt gezamenlijk. Een zakje vrolijke koekjes als tussendoortje en dan snel met de auto naar school terwijl het kind vaak allang kan fietsen. ‘s Middags met chips en cola achter de PC en daarna een snelle en ongezonde maaltijd voor de TV. Ouders bepalen het gewicht van hun kind door de dagelijkse keuzes in het eet- en beweegpatroon. Zelfs door het snoepje aan het gevallen kind blijft de associatie tussen voedsel en troost nog jaren bestaan. Als het kind dan dik wordt, neemt de gesubsidieerde diëtist de rol als opvoeder graag over.

De toekomst?
Je moet aan de bron beginnen, aangetoond is dat ouders van jonge kinderen het meest open staan voor de gezondheidsboodschap over hun kind. Gelukkig bezoeken nagenoeg alle ouders van zuigelingen het consultatiebureau. Vertel daar dat als kinderen voor hun 2e levensjaar dik zijn, ze dit vaak blijven. Maak er geen geheim van dat dikke kinderen minder zelfvertrouwen hebben, gepest worden en vaker ziek zullen zijn. Door deze preventieve rol van de overheid kunnen ouders bewust kiezen voor een gezonde basis!

In diverse media en op scholen wordt aandacht besteed aan bewegen en gezond eten maar de ouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Gelukkig worden gezonde keuzes met behulp van de overheid steeds makkelijker gemaakt. Maar durf als ouder grenzen te stellen als je kind bijvoorbeeld teveel achter de PC zit en snackt! Ga opvoeden en maak meer tijd voor je kinderen. Geef het goede voorbeeld door mee te gaan naar buiten, touwtje springen is echt ontspannend. Kook daarna samen een gezonde maaltijd, een stuk gezelliger dan die magnetronmaaltijd. Dan wordt de ouder weer opvoeder en stijgt de kwaliteit van leven van het hele gezin.

Omdat ouders de oorzaak zijn van dikke kinderen vind ik het onjuist de verantwoordelijkheid voor het dikke kind te verleggen naar een gesubsidieerde diëtist. Pas wanneer ouders kiezen voor een gezonde levensstijl is de kans op een langdurige gedragsverandering bij de kinderen het grootst.

Monique Zuidwijk is Mediator, VVD Raadslid te Hattem en moeder.

 

Reacties  

 
#1 Ivo 12-04-2012 17:45
De constatering is makkelijk, maar nu? Ouders aanspreken op mishandeling? Immers door hun gebrek aan opvoeding en toezicht zit het kind straks met lichamelijke en geestelijke klachten.
Quote
 
 
#2 Carla Wijnmaalen 13-04-2012 14:34
Ivo, nee, maar veel meer steken in goede voorlichting naar ouders in hoeverre zij zelf er voor kunnen zorgen dat hun kind niet een levenslang gewichtsproblee m oploopt met alle gevolgen van dien. En ook veel meer informatie hierover bijvoorbeeld via de consultatiebure aus, die meestal niet meer informatie geven dan: "Uw kind is te zwaar". Men zou moeten durven zeggen tegen ouders dat zij zelf verantwoordelij k zijn voor gewichtsproblem en van hun kind in de rest van zijn leven. Dus spreek ouders meer aan op hun verantwoordelij kheid hierin. Veel ouders zijn namelijk helemaal niet op de hoogte dat zij met hun voedingspatroon en leefwijze, al bij jonge kinderen de basis leggen voor een heel leven met overgewicht, en ook nog voor een leven waarbij dat eenmaal op jonge leven bereikte overgewicht een leven lang gevecht tegen datzelfde overgewicht oplevert. En dat het echt zo is, kan ik over meepraten, ook ik was in mijn jeugd te dik en voor derhalve mijn leven lang al strijd tegen dat overgewicht. Mijn eigen kinderen heb ik heel kort gehouden, zeker de eerste jaren mbt tot snacks en snoep. Dat zijn dan ook heel slanke volwassenen geworden met geen aanleg voor zwaarlijvigheid .

Mijn kinderen zijn heel lang tevreden geweest, zeker als peuter, met een soepstengel, zelfs als de rest op een verjaardag gebak at. Je moest eens weten hoeveel tantes en vooral oma, dat zielig vond dat mijn kinderen geen gebak aten, dat ze er helemaal niet naar taalden, deed er niet toe bij hen. Maar ze zijn nu wel heel gelukkig dat ze zich in ieder geval nooit druk hoeven te maken over hun gewicht. Terwijl ze eigenlijk alles kunnen eten. Dat is toch wel wat waard lijkt mij. En het kost helemaal niet zoveel moeite hoor, gewoon kinderen niet al van jongs af aan laten wennen aan allerlei troepvoer en ze gewoon buiten laten spelen of er zelf met ze op uit trekken, ze laten sporten en niet de hele dag voor de tv laten hangen of achter de compu laten zitten. Overgewicht bij kinderen, heb je zelf in de hand als ouders. Dat moet ouders eens heel goed duidelijk worden gemaakt.
Quote
 
 
#3 lotte 22-05-2012 15:54
Er is ook naar voren gekomen dat veel E nummers een eetlust opwekkende werkingen hebben, buiten nog dat veel van die nummers kankerverwekken d zijn.
In Nederland worden weing E nummers verboden, maar die wel in omringende landen verboden zijn. Kijk eerst maar naar al die E nummers, dat is schrikbarend. Lees: wat zit er in uw eten. Dit boekje is voor 10 Euro te koop.
Quote